Flames and Flavor Houtskool

Masters of Fire draait zijn KCBS BBQ wedstrijden op brandstoffen en rookhout van de Barbecueshop.nl uit Naarden. Omdat we op Takumi Kamado’s werken zochten we naar de geschikte houtskool. We hebben meerdere soorten mogen testen en uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt om met Flames and Flavour te gaan draaien.

Waarom de keuze voor Flames and Flavour?

Op de eerste plaat omdat Flames and Flavour van goede houtsoorten wordt gemaakt. We hebben ook zakken geprobeerd maar we merkten dat deze tijdens het vervoer toch wel wat te verduren kregen. Hierdoor had je toch wel wat schade aan je houtskool wat resulteerde in vrij veel gruis en kleine stukjes die je dan moet weggooien.

Verpakking

Flames and Flavour verpakt zijn houtskool in rechthoekige dozen waarin een binnenzak zit waar de houtskool in verpakt is. De dozen zijn makkelijk te stapelen en zijn erg stevig. Omdat het Nederlandse weer niet altijd zonneschijn is heeft vocht ook invloed op je brandstof. We zetten ze niet op de grond maar na een weekendje regen wordt toch alles vochtig. Iets wat je echt niet wilt met houtskool.

flames and flavor

Flames and Flavour heeft 4 soorten waaruit je kan kiezen.

West-Afrikaans Hardhout 13 kg per doos
Zuid-Afrikaanse Black Wattle (Acacia) 8,5 kg per doos
Europees Eiken & Beuken 9 kg per doos
Cubaanse Marabu 13 kg per doos

De dozen zijn hetzelfde in afmeting maar de gewichten verschillen nogal. Dit geeft ook de hardheid van het houtskool aan. De dozen van 13 kg zijn uitermate geschikt voor Low and Slow bereidingen en de dozen van 8,5 en 9 kg zijn meer geschikt voor Hot and Fast.

Omdat wij Low and Slow draaien hebben wij gekozen voor West Afrikaans en Cubaanse Marabu. Deze twee houtsoorten branden iets minder snel door hun hardheid maar je kan er wel extreem lange sessies mee draaien.

Het aansteken

Zo steken wij op zaterdagmiddag rond 15-16 uur de Kamado’s aan. Wij gebruiken twee L van 55 cm en een XL van 60 cm. Deze draaien rustig door tot het einde van de wedstrijd. Een enkele keer moeten we wat houtskool bijvullen omdat we wat hogere temperatuur willen tijdens een inpakfase. Ook zijn de weersomstandigheden een factor voor hoeveel houtskool je gebruikt. Wij vullen de vuurschaal ongeveer 2/3 af met houtskool.

West Afrikaans

West Afrikaans Hardhout gebruiken wij voor de Boston Butt en de Brisket. Deze geeft een lichte rooksmaak af naast ons andere rookhout wat we toevoegen. Mooi lichtgrijze rook en zeer makkelijk constant te houden in temperatuur. De herkomst van deze houtsoort is Namibië.

Cuban Marabu

Cubaanse Marabu is ook een zeer harde houtsoort en de doos heeft ook een gewicht van 13 kg. Deze heeft in tegenstelling tot de West Afrikaanse minder rooksmaak wat we gebruiken voor de Kip en Spareribs. Hiervoor willen we zelf de rooksmaak bepalen en kiezen dus voor een neutrale rook van de brandstof. Je ziet ook echt het verschil bij aansteken. De kamado’s staan naast elkaar en zodra ze branden laten we ze stabiliseren in temperatuur.

Bij de West Afrikaanse zie je een mooie licht grijze rook uit de margrietschijf komen en bij de Cubaanse bijna niet.

Het doet wat wij willen

Wij zijn dus erg tevreden over de Flames and Flavour houtskool. We hebben andere soorten uitgebreid getest maar zijn het er allemaal over eens dat deze voor ons het beste doet wat wij van brandstof vragen.

Zuid-Afrikaanse Black Wattle (Acacia) en Europees Eiken & Beuken

De andere twee soorten Zuid-Afrikaanse Black Wattle (Acacia) en Europees Eiken & Beuken gebruik ik thuis in mijn kamado als ik kortere sessies draai en van lage temperatuur snel wil overschakelen naar Hot and Fast.

Dit is ideaal voor grotere stukken vlees welke je reverse sear wilt bereiden. Eerst stook ik de kamado op tot 110 graden en ga Low and Slow garen tot de gewenste temperatuur. Als ik die heb bereikt haal ik het vlees uit de BBQ en laat deze even rusten.

Verhogen temperatuur

Vervolgens stook ik de kamado op naar de hogere temperatuur van ongeveer 200-220 graden om dan direct mijn vlees nog even te kunnen aanzetten. Dit gaat met Flaes and Flavour erg snel. Binnen 10 minuten heb ik vaak de temperatuur al bereikt en kan ik verder gaan met de bereiding. Als je klaar bent met grillen zet je alle luchttoevoer dicht en gaan deze twee houtsoorten vrij snel uit.

Vaker gebruiken

Bij de volgende keer dat ik de BBQ gebruik roer ik de oude kolen even door en vul eventueel wat bij. Ook nu gaan ze nog heel gemakkelijk aan en bereik ik weer snel de juiste temperatuur.

Europees Eiken & Beuken heeft van zichzelf een zachte rooksmaak van eiken en beuk. Iets wat niet geschikt is voor elke vlees soort. Dit is iets wat je moet ervaren en wat je voorkeur is. Persoonlijk vind ik beuken en eik niet lekker op gevogelte.

Zachtere houtsoort

De Zuid-Afrikaanse Black Wattle (Acacia) is te vergelijken met dammers houtskool. Een zachtere soort welke uitermate geschikt is voor Hot and Fast. Low and Slow sessies zijn wat minder omdat deze gewoonweg sneller brand.

Dus nog even de voordelen op een rijtje:

• Handig stapelbare dozen
• Stevige verpakkingen
• Keuze uit diverse soorten van zachter tot erg hard.
• Een natuurlijke rooksmaak
• De twee zwaardere zijn enorm zuinig in gebruik
• Gunstige prijs

Flames and Flavour is o.a. te verkrijgen bij Barbecueshop.nl in Naarden.

Flames and Flavour - Zuid-Afrikaanse Black Wattle
Flames and Flavour - West Africa
Flames and Flavour - Cubaanse Marabu