Review Maverick XR-50 Draadloze BBQ thermometer

De Maverick XR-50 draadloze thermometer heeft 4 sondes. Daarbij heeft deze thermometer een bereik van 160 meter en heeft een instelbare temperatuur range van 0 tot 300 graden.

Tijdens de KCBS wedstrijden worden wij gesponsord door MeerBBQ met Maverick thermometers. Deze zijn onmisbaar tijdens een twee daagse wedstrijd. Het geeft ons zicht op de juiste dome temperatuur van de BBQ’s en we meten de richttemperatuur van het vlees. Hierdoor openen we minder de BBQ’s om ons vlees te testen op gaarheid.

De Maverick XR-50

Wij gebruikten de Maverick ET-733 draadloze thermometer en de Maverick  PT-75 prik thermometer al.  En sinds Ruhrpott in Duitsland heeft MeerBBQ er ook voor gezorgd dat we over de Maverick XR-50 beschikken.

Instellen van de thermometer

Thermometers zijn altijd even uitzoeken hoe je ze moet instellen. Dit ook bij deze met 4 sondes. Na het uitpakken en aanzetten zetten we de beide units aan en verassend snel hadden ze verbinding met elkaar. Dit gaat vele malen sneller dan met de ET-733 die we gewend waren.

Het instellen van de omgevingstemperatuur en de vlees sondes ging eigenlijk ook heel makkelijk. Met twee drukken op de knop kon je de onder- en boven temperatuur instellen. Voor de 4 sondes was dit minder dan een minuut werk.

Maverick XR-50

Twee BBQ’s bedienen

Bij de wedstrijd kozen we ervoor om de XR-50 voor de Boston Butt en de Brisket te gaan gebruiken. De twee Takumi kamado’s staan naast elkaar dus konden we twee Takumi’s bedienen met 1 thermometer.

Inpakfase

De eerste uren meten wij nog geen temperatuur van het vlees. We gebruiken dan alleen de omgevingsproces om te meten wat de temperatuur op het rooster is. Tijdens deze eerste fase werken wij op kleur van het product en is de kerntemperatuur nog niet zo belangrijk. Als de producten de juiste kleur hebben dan gaan wij inpakken en wordt het belangrijker om de kerntemperatuur te meten.

If you looking you ain’t cooking

In de eerste plaats wil je niet dat je product overcooked is en in de tweede plaats wil je niet steeds je BBQ openen om te controleren. Het steeds openvouwen van de folie kost tijd als je je vlees wilt testen op gaarheid. Dit is dus niet nodig als je een goede thermometer gebruikt. We werken naar een richttemperatuur en vanaf daar ga je visueel controleren op gaarheid.

We zeggen niet voor niets “if you looking you ain’t cooking” Elke keer dat je BBQ opengaat verlies je temperatuur en zal dat eerst moeten herstellen.

Groot bereik

Ook hebben wij het bereik van de ontvanger en zender getest. Op een vol veld met BBQ teams zijn we gaan wandelen met de ontvanger. Meer dan 120 meter verder hielt het op. Niet zo raar met 73 teams die allemaal met verschillende signalen werken. Het is nou eenmaal zo dat de ontvangst van de units onderhevig is aan het aanbod van signalen.

Tweede test

Thuis heb ik het ook nog een keer getest en de zender achter in de tuin gezet. Mijn tuin is 20 meter diep. Ik ben vervolgens met de ontvanger aan de andere kant van mijn huis op zolder gaan staan en ik had nog steeds goed ontvangst. Daarna heb ik een rondje om het blok gelopen en de ontvangst bleef goed. Ideaal dus voor overnight runs van langdurige garingen. Je vlees ligt in de BBQ en jij kunt rustig slapen met de ontvanger op je nachtkastje.

Conclusie

Wij zijn erg verbaast over het eenvoudige gebruik van de thermometer. Instellen gaat veel makkelijker en sneller dan de meest draadloze BBQ thermometers. Het bereik is enorm en wij twijfelen niet aan de beloofde 160 meter ontvangst. Daarbij is de Maverick XR-50 gunstig gesprijst en koop je al voor minder dan €100.

Specificaties

  • Bereik zender – ontvanger 160 meter
  • Vier probes met verschillende kleurcoderingen
  • 2 Hybride probes van 7 cm lang, temperatuur tot 380C en 2 Hybride probes van 14 cm lang, temperatuur tot 380C
  • Lengte draad probe 1 meter
  • Range per probe in te stellen met boven- en ondertemperatuur
  • Nauwkeurige meting tot op 10evan een graad.
  • Probes zijn waterdicht

De Maverick XR-50 is te koop bij MeerBBQ in Nieuw-Vennep voor €94,50

Maverick XR-50 - Range
Maverick Thermometers